Početna » Video 7

Video 7

Pivo je piće sa niskim sadržajem alkohola, najčešće od 2,0 do 6,0 %, ali se proizvode i ona koja dosežu 14%. Energetska vrednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti jedne litre punomasnog mleka.

Proizvodnja piva spada u tehnologije vrenja, gde kvasac prevodi šećere u alkohol. Prvi korak proizvodnje se sastoji u mešanju slada (ječmenog slada) i vode.

Voda je glavni deo napitka i služi kao rastvarač. Voda mora imati izvarednu mikrobiološku čistoću i nizak sadržaj karbonata.

Slad je osnovna sirovina za proizvodnju piva i od vrste slada zavisiće i vrsta piva – svetlo, tamno, sa aromom karamele. Za njegovu proizvodnju se najčešće upotrebljava dvoredni jari ječam koji se čisti i sortira. Nakon toga se ostavlja nekoliko dana na „slađenje“, posle kog se dobija tzv. „zeleni slad“ koji se ostavlja na sušenje. Osušen i očišćen slad se ostavlja barem još mesec dana da zri, pre nego što se upotrebi u proizvodnji.

Piva nema ni bez hmelja, koji je neka vrsta „začina“ za pivo i konzervans. Hmelj pivu pruža karakterističnu ugodnu aromu, osvežavajuću gorčinu, ali i lekovita svojstva. Za dobijanje piva se koriste šišarke hmelja.

Naradni koraci su filtracija i odvajanje tečne faze koja se ponovo zagreva i u nju se dodaje hmelj, zarad ekstrakcije komponenti koje daju karakterističnu aromu. Nakon kuvanja sa hmeljom pivo se hladi i dodaje mu se kvasac da bi šećeri prevreli u alkohol. Na kraju se odvajaju sve pirmese od piva i napitak se ostavlja da odstoji pre nego što krene da se konzumira. Gotov proizvod mora biti kristalno bistar, kao i koloidno i biološki stabilan. U te svrhe pivo se filtrira i stabiliše pasterizacijom, a potom se puni u željenu ambalažu.

Vrste piva se razlikuju po načinu na koji se prave, pa tako imamo piva gornjeg i donjeg vrenja, u zavisnosti od vrste kvasca koji se koristi. Piva gornjeg vrenja su mutnija, ne filtriraju se i u njima se vidi talog od kvasca. Lageri su piva donjeg vrenja i uglavnom su svetle boje. To su prava letnja piva, laganijeg, osvežavajućeg ukusa, koja nemaju puno gorčine. Pored ove dve vrste postoje i bela, odnosno vit ili vajs piva, koja se prave od pšenice. U njih se dodaje kora narandže ili korijander.

Pivo je osetljivo na sunčevu svjetlost i povišenu temperaturu, pa ga treba čuvati u tamnom i hladnom prostoru (do 10 °C). Ili što brže popiti, da se ne ugreje 😉

2018-03-19T23:02:32+00:00 March 19th, 2018|Uncategorized|