Početna » Trezno i oprezno izaberi odgovorno

Trezno i oprezno izaberi odgovorno

Svetski dan odgovorne konzumacije piva

Više od 100 ljudi  poslalo zajedno poruku o odgovornoj konzumaciji piva

„Trezno i oprezno,  izaberi odgovorno“

 

Beograd, 16. septembar 2018. – Povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva više od 100 pivara, mladih, partnera kampanje, organizacija, ambasadora, vlasnika barova, medija i pojedinaca učestovalo je u snimanju javne poruke o dogovornoj konzumaciji „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“. Zajednička poruka snimljena je kao deo kampanje koju Udruženje pivara Srbije realizuje sa ciljem podizanja svesti javnosti i pozivanja na odgovonu konzumaciju. Javna poruka emitovana je na FB stranici Udruženja pivara Srbije 

Na globalnom nivou, 2015. godine velike pivare su proglasile 16. septembar za Svetski dan odgovorne konzumacije piva. Na taj dan pivari u zemljama širom sveta organizuju veliki broj aktivnosti usmerenih na informisanost i edukaciju o konceptu odgovorne konzumacije.

„Godinama unazad naše članice pojedinačno realiziju konkretne aktivnosti, a od prošle godine kroz naše Udruženje pokrenuli smo kampanju, kao dugoročnu inicijativu, koja ima za cilj da okupi što veći broj zainteresovanih partnera iz različitih sektora, kako bi udruženi zajednički radili na tome da se javnost informiše i edukuje o značaju odgovornosti i umerenosti u konzumaciji piva“, izjavio je predsednik Udruženja pivara Srbije, gospodina Vladimira Vava.

Snimanju zajedničke poruke prethodila je prezentacija o principima odgovornog pijenja alkohola i politika o alkoholu u Srbiji koju je prisutnima  održao Prim. dr Ivica Mladenović, predsednik Stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma.  Predstavljeni su i ključni aspekti „Nacionalnog programa prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Srbiji“, koji je Vlada Republike Srbije usvojila Uredbom od 21. decembra 2017. godine.

 „Nacionalni program je tako koncipiran da omogućava svakome da prepozna oblast u kojoj ličnim angažovanjem može da doprinese implementaciji ovog strateškog dokumenta, te u tom smislu uključivanje velikih proizvođača i distributera alkohola, u kontekstu društvene odgovornosti, je više nego dobrodošlo i očekivano“, izjavio je Prim. dr. Ivica Mladenović.

Događaj su svojim prisustvom podržali i predstavnici Ministarstva zdravlja, ambasadorka Kanade, Nj.e. Keti Čaba i ambasador Danske, Nj.e. Anders Hougor, kao i partneri kampanje studenti AIESEC i nevladina organizacija ReGeneracija.

 U uvodnom obraćanju, ambasadorka Kanade, Nj.e. Keti Čaba, izjavila je: „Vlada Kanade je razvila smernice za odgovornu upotrebu alkohola promovišući kulturu umerenosti. Posebna pažnja usmerena je na upoznavanje žena u drugom stanju, ili onih koje planiraju porodicu, sa rizicima konzumiranja alkohola tokom trudnoće,“ i dodala:  „Drago mi je da sam deo današnje akcije i da mogu da doprinesem širenju svesti o neophodnosti balansa između uživanja u alkoholnim pićima i njihovog odgovornog konzumiranja.“

 Od izuzetne važnosti je podizanje svesti i poziv na odgovrnu konzumaciju alkohola, zbog čega učestvovanjem u događajima kao što je današnji, pivari pokazuju odgovrnost i posvećenost tržištima na kojima posluju“ izjavio je ambasador Danske, Nj.e. Anders Hougor u svom obraćanju.

****************

O kampanji „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“ 2018

Ove godine kampanja podrazumeva najavni događaj 14. septembra, zatim u saradnji sa studentskom organizacijom AIESEC i NVO ReGeneracija realizovaće se radionice vršnjačke edukacije o odgovornoj konzumaciji za 200 studenata u četiri univerzitetska grada: Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Kampanja se završava 16. oktobra Tribinom na kojoj će biti predstavljeni rezultati i najavljeni dalji planovi kampanje.

2018-09-26T12:28:54+00:00 September 16th, 2018|U fokusu|