Početna » Slavimo pivo!

Slavimo pivo!

Pivski mesec u Srbiji

Slavimo pivo

 Avgust je mesec u kojem uživaju sve pivopije u Srbiji. Prvog petka u avgustu se proslavlja Svetski dan piva, a zatim se kroz ceo mesec slavi na pivskim festivalima- najstarijem u Zrenjaninu i najvećem u Beogradu. Tu su i sve popularniji Lovefest i nezaobilazni festival trube u Guči.

 Najveće pivare okupiljene u Udruženju pivara Srbije, pokrivaju više od 95% domaćeg tržišta i jesu lideri održivog i odgovornog poslovanja.

„Veoma smo ponosni što naše članice već nekoliko godina svrstavaju Srbiju na drugo mesto zemalja uvoznica piva u Evropsku Uniju. Time samo potvrđujemo da naši potrošači treba da budu sigurni da piju kvalitetno pivo koje se priprema od kvalitetnih domaćih sirovina“, izjavila je Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije povodom objave EUROSTAT agencije da Srbija sa 48 miliona litara čini 12% uvoza piva u EU, odmah iza Meksika.

Pivo se u Srbiji proizvodi po najvišim standardima kvaliteta, od sirovina koje se više od 89% nabavljaju u Srbiji za koje se izdvaja 119 miliona evra. Najvažniji poljoprivredni sastojak koji predstvalja dušu piva, ječmeni slad, se čak 98% nabavlja lokalno odnosno za njegovu nabavku se izdvaja 18 miliona evra. Hmelj se u lokalnim nabavkama pojavio 2015. i iznosio je 2% nabavki,  a u 2016. je porastao na 9% i iznosio je 155.000 evra.

Udruženje pivara Srbije sa svojim članicama Apatinska pivara, Carlsberg Srbija, Maltinex sladara i HEINEKEN Srbija posebno se zalažu za promociju odgovrne konzumacije piva. Članice Udruženje pivara ćSrbije utvrdile su Kodeks odgovornih komercijalnih komunikacija i zajedo sa Udruženjem konstantno rade na informisanosti i edkaciji posebno mladih o odgovronoj konzumaciji i realizuju specifične akcije na samim festivalima, od besplatnih alko testova do besplatnog bezbednog prevoza sa festivala.

2018-09-28T15:56:21+00:00 August 3rd, 2018|U fokusu|