Početna » Radionica o odgovornoj konzumaciji u Kragujevcu

Radionica o odgovornoj konzumaciji u Kragujevcu

Edukativni karavan o odgovornoj konzumaciji piva

započeo radionicom za studente u Kragujevcu

 

Kragujevac, 03. oktobar, 2018 –  Prvi u nizu Treninga o vršnjačkoj edukaciji i odgovornoj konzumaciji održan je juče za studenate Univerziteta u Kragujevcu. Serija treninga za studente deo su kampanje „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“, koju povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva, organizuje Udruženje pivara Srbije u partnerstvu sa NVO Re Generacija.

Cilj kampanje „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“ je podizanje svesti i edukacija javnosti o umerenoj i odgovornoj konzumaciji piva. Alkohol je deo srpske tradicije, a mladi su najugroženija kategorija stanovništva zbog čega je Udruženje pivara Srbije zajedno sa svojim čalnicama, fokus kampanje stavilo na edukaciju i informisanost studenata o tome šta odgovorna i umerena konzumacija piva predstavlja.

Uz podršku AIESEC Srbija, organizacije vođene od strane mladih i rektorata Univerziteta u Kragujevcu, u svečanoj Sali rektorata studenti su imali prilike da dobiju znanja o vrnjačkoj edukaciji, istoriji upotrebe alkohola, rizičnom ponašanju i konceptu smanjenja štete.

Irena Molnar, programska saradnica u NVO Re Generacija izjavila je: “Znamo da alkohol igra važnu ulogu u mnogim društvima, kao i druga pića poput, čaja ili kafe. Istraživanja kojа NVO Re Generacija sprovodi, ali i sama iskustva sa terena pokazuju da je upotreba alkohola najrasprostranjeniji vid rizičnog ponašanja kod mladih u Srbiji. Efekti alkohola mogu biti beningni ili štetni, zavisno od toga koliko se odgovorno konzumira. U cilju prevencije problematične upotrebe alkohola, vršnjačka edukacija je veoma važna, jer omogućava da mladi ljudi informacije i savete dobijaju od mladih ljudi, vršnjaka, što će radije prihvatiti nego od nastavnika, profesora, doktora i roditelja. Prava informacija, data na pravi način, omogućava da se lakše usvoji i primeni sa krajnjim ciljem u promeni ponašanja, odnosno odgovornijoj konzumacijom alkohola“.

Trening vode članovi NVO Re Generacija, koja se bavi istraživanjima vezanim za upotrebu psihoaktivnih supstanci, prevencijom i edukacijom i programima smanjenja štete, kao i saradnjom sa drugim međunarodnim i lokalnim organizacijama i državnim institucijama sa ciljem unapređenja javnog zdravlja i koja već dugi niz godina  sprovodi treninge i terenske aktivnosti među mladima pod povećanim rizikom.

Edukativnim karavanom u okviru kampanje „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“ planirano je da se za 200 studenata u 4 univerzitetska centra Kragujevac, Niš, Novi Sad i Beograd realizuju radionice o odgovornoj konzumaciji piva.

**********

Na globalnom nivou, 2015. godine velike pivare su proglasile 16. septembar za Svetski dan odgovorne konzumacije piva. Na taj dan pivari u zemljama širom sveta organizuju veliki broj aktivnosti usmerenih na informisanost i edukaciju o konceptu odgovorne konzumacije.

2018-10-03T13:16:38+00:00 October 3rd, 2018|U fokusu|