Početna » Pivo je piće od prirodnih sastojaka

Pivo je piće od prirodnih sastojaka

Ječam, hmelj, voda i kvasac su četiri dara iz prirode koja čine osnovu piva, njegov pun ukusa i idealnu gorčinu. Ovi prirodni sastojci doprinose zdravoj i izbalansiranoj ishrani. Kao i u svakoj drugoj prirodnoj hrani u sastav piva ulaze i antioksidansi, vitamini iz grupe B, minerali i vlakna.

100 grama piva sadrži oko 92 grama vode. Drugi sastojak su žitarice i u proizvodnji se najčešće koristi ječam. Pivo se može praviti i od pšenice ili kukuruza, međutim “pšenična” ili “kukurzna” piva su procentualno mnogo manje zastupljena. Sledeći sastojak piva je kvasac, koji služi za fermentaciju. Tu je i hmelj koji “zlatnom napitku” pruža gorčinu i ujedno predstavlja prirodni konzervans. Pivu se mogu dodavati neke vrste voća i bilja, s ciljem poboljšavanja arome ili zarad dobijanja nove vrste piva. Svi navedeni sastojci mogu biti od različitih mineralnih komponenti ili nutritivnih vrednosti, koje zavise od klime ili regije iz kojih su potekli.

Biljka hmelj potiče iz istočne Evrope. Kod nas raste na vlažnim mestima, spada u biljke penjačice koje mogu da dosegnu visinu od 7 metara. Plodovi hmelja su gorkog ukusa i prijatnog aromatičnog mirisa. Najvažniji sastojci hmelja su soli kalijuma, tanini i pektini. Kod nas i u drugim zemljama se prvenstveno gaji za potrebe pivarske industrije. Reč je o sjajnom prirodnom sedativu, koji se koristi i kao lek za bolesti nervnog sistema, za umirenje živaca i nesanice. Umanjuje nervozu i stres. Ukoliko jastuk na kom spavate ispunite hmeljom, sigurni smo da više nećete imati problema sa nesanicom.

Visok sadržaj vitamina B u pivu može biti prirodno sredstvo za negu lica i kose. Regeneracija kože se postiže tako što natopite maramicu sa pivom i onda oblogu držite 10 do 15 minuta na vašoj koži. Pored vitamina B, u pivu se nalaze i proteini iz slada i hmelja koji utiču na oporavak oštećene kose. Saharoza i maltoza jačaju kosu i vraćaju joj sjaj.

Pivo ima veoma dobar odnos minerala. Sadrži dosta kalijuma i magnezijuma, a malo natrijuma. Pivo je bogato silicijumom koji potiče iz vode i ječma. Unos silicijuma je važan za zdravlje kostiju. U laboratorijskim uslovima se pokazalo da poboljšava nekoliko aspekata formiranja kostiju i da povećava mineralnu gustinu kostiju.

Pivo, takođe sadrži i značajan procenat rastvorljivih vlakana, koja potiču od ćelijskog zida ječma. Dve čaše piva sadrže oko deset procenata preporučene dnevne doze ovih vlakana, koje pomažu urednom varenju i apsorpcije hrane. Na ovaj način se smanjuje nivo holesterola u krvi i samim tim rizik od srčanog udara.

Prirodni sastojci koji su sadržani u pivu i njegova redovna, ali umerena konzumacija mogu imati blagotvorna i lekovita svojstva na vaš organizam. Živeli!

2018-06-04T19:10:27+00:00 March 19th, 2018|Da li ste znali?|