Početna » Istorijat piva u svetu

Istorijat piva u svetu

Još je praistorijski čovek otkrio da divlja pšenica i ovas, potopljeni u vodu, daju tamnu, penušavu i osvežavajuću tečnost, posle čijeg se pijenja poboljšava raspoloženje i snaga. Pivo zauzima posebno mesto u životu ljudi već od samog početka civilizacije. „Božansko piće” poteklo iz „zemlje između dve reke” Mesopotamije i jedno od najstarijih pića poznatih čoveku. Piće koje čoveka prati kroz celu njegovu burnu istoriju i koje je svedok svih drevnih civilazija koje su nastajale i nestajale. Pivo.

Pivopijska središta u starom veku bila su u Jermeniji, Mesopotamiji i Egiptu. Evolucija piva išla je u korak sa razvojem ljudskog društva, zbog čega se pomen piva može naći u svakoj sferi – od mitologije, preko ekonomije do medicine. Pivo se pravilo od ječmenog hleba koji se mogao jesti kao hleb ili ubaciti u masu za fermentaciju.

Zapisi o pivu svedoče da su ga Vavilonci proizvodili 7.000 godina pre naše ere, i zanimljivo je da se tad pivo nije prodavalo, već delilo dnevno u skladu sa društvenim statusom. Pivska groznica se dalje širi na Egipat gde majstore za pivo toliko poštuju da su dobili i poseban hijeroglifski znak, Persiju, Grčku i druge zemlje. Grci su, primajući civilizaciju od Egipćana, naučili i veštinu proizvodnje piva, a za njima i Rimljani i onda ostale evropske zemlje. Na evropski kontinent pivo je preneto dolaskom keltskih plemena iz Azije, negde oko 1.000 godina p. n. e. U tim vremenima pivo je pravljeno iz šećera, ali bez hmelja, tako da je dobijen proizvod bio vrlo kiseo.

Mnogi stari narodi su u pivo dodavali i začine: mirođiju i med, a dodavane su i različite trave – pelin, lupin glog, šafran i dr. Primena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu savremene tehnologije piva. Današnji glavni sastojak hmelj počeo je da se koristi tek u 13. veku. Hmelj se prvi put počeo koristiti u Novogorodskoj Rusiji. Drevni Germani su sa obradom zemlje krenuli da proizvode pivo iz pšeničnog zrna, dok se proizvodnja hmeljnog napitka vezuje za jugoistočne delove Rusije i za Sibir. Upravo stara germanska reč peor, bior zaslužna je za savremeni naziv beer, bier, ber, bicre, a nastala je u manastirima negde između šestog i sedmog veka, u vreme kad se pivu pri varenju počeo dodavati hmelj.

Kolika je ljubav prema pivu kroz istoriju, i koliko je važno, vidimo iz finske sage Kalevala koja pivu posvećuje 400 stihova, a postanku sveta samo 200.

Danas postoji oko 400 vrsta piva na svetu, pa ako ste ožedneli od ove priče, bolje bi bilo da počnete!

2018-06-04T19:00:08+00:00 March 19th, 2018|Da li ste znali?|