Početna » Istorijat piva u Srbiji

Istorijat piva u Srbiji

Pivo se u Srbiji proizvodi skoro tri veka. U početku pravljeno za kućnu upotrebu, da bi sa razvojem trgovine postalo sredstvo plaćanja, a danas pre svega  je povod za slavlje, okupljanje i uživanje.

Pivo u Srbiji počelo je da se konzumira još u 15. Veku, za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, kao novo piće preneto od severnih suseda. Kuvali su ga u domaćinstvima, u kafanama, pa i u samoj rezidenciji vladara. Za vreme Austrijske okupacije Beograda od 1718. do 1739. godine, pivarstvo prevazilazi okvire domaće zanatske proizvodnje i na Dorćolu počinju da niču prve male pivare, koje su izgradili austrijski doseljenici i preduzimači.

Na obali Begeja, 1745. Nemac Sebastijan Kratcajzen započinje proizvodnju “tečnog leba”, kako Banaćni vole da tepaju pivu, da bi 1891. vlasnik pivare postao Lazar Dunđerski i 1911. koji je postavio standard u proizvodno-tehnološkom smislu.

19. vek je bio prekretnica razvoja pivarstva, a za razvoj same industrije, zaslužan je knez Miloš Obrenović koji je u to doba ispoljio veliko interesovanje za pivarstvo. Izgradio je na uglu ulica Brankove i Gepratove, novu veliku pivaru – „Kneževu pivaru“, koja je kasnije odigrala značajnu ulogu u kulturnim i političkim zbivanjima. Prve pozorišne predstave upravo su tu održane.

Ipak, prava industrijska proizvodnja piva počela je 1872. godine, kada je pančevački industrijalac Đorđe Vajfert izgradio savremenu i modernu pivaru na brdu van grada zvanom Smutekovac, kasnije Mostar, pa 1884. godine, u proces proizvodnje uveo  parnu mašinu. Tako je Beograd dobio prvu parnu pivaru. Pronalazak parne mašine bio je veoma značajan za pivarsku industriju jer je njena primena mnogo poboljšala i unapredila proces proizvodnje. Svaka modernizacija pivare značila je nabavku nove tehnike i tehnologije i stvaranje uslova za poboljšanje kvaliteta piva.

Tako su kraj 19. i početak 20. veka obeležile mnoge tehničke novine uvedene u sve pivare na teritoriji današnje Srbije. Prvi ih je uveo Đoređe Vajfert, koji je ispod Topčidera izgradio i novu veliku pivaru u Beogradu, gde je kasnije bila velika Jugoslovenska fabrika BIP, a pratili su ga Filip Đorđević, Bajloni…U Srbiji su vremenom počele da se ređaju pivare: Jagodinska 1852, Čačanska 1852, Valjevska 1860, Aleksinačka 1865. Danas su tu Valjevska pivara, Zaječarska pivara, Apatinska pivara, Pivara Čelarevo, Jagodinska pivara, a koliko je omiljeno kao piće govore u prilog čitavi festivali posvećeni ovom napitku, Dani Piva u Zrenjaninu i Beer Fest u Beogradu.

2018-07-18T14:28:36+00:00 March 19th, 2018|Da li ste znali?|